„CEStrebuie?! Terapie interactivă după pandemie”

Proiectul derulat de Asociația Dicta cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein si Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021, denumit „CEStrebuie?! Terapie interactivă după pandemie” – reprezintă primul proiect dedicat copiilor cu tulburări din spectrul autist. Scopul proiectului este reprezentat de ajutorarea copiilor si apartinatorilor acestora in vederea depășirii efectelor pandemiei. „Copii cu tulburări au fost și vor fi de regulă o categorie defavorizată, însă pe timpul pandemiei ei au fost cei mai afectați. Restricțiile impuse și izolarea, reducerea resurselor, au condus la reducerea numărului de ore de terapie. În primul an, numărul de beneficiari a asociație a scăzut cu 50%. Fără aceste ore de terapie, recuperarea lor este foarte dificilă”, a declarat psihologul Anca Manciu, președintele Dicta.

În următoarele cinci luni, angajații și voluntarii vor identifica, analiza și diagnostica 30 de copii cu simptome din spectrul autism, care provin din zone defavorizate sau nu își pot permite să susțină costurile de terapie. 15 dintre cazurile cele mai grave vor fi introduse în programe specializate de terapie, în care un psihopedagog și un psihoterapeut specializat în terapii ABA vor ameliora comportamentul copiilor.

Alți 15 copii care suferă de forme mai ușoare vor fi introduși în programe de socializare și activități în aer liber. O parte din exercițiile de terapie vor fi filmate și redate pe canalul de Youtube al organizației, care va fi înființat în cadrul proiectului. „Încercăm să-i determinăm pe părinți să continue exercițiile de terapie acasă, pentru a grăbi îmbunătățirea comportamentelor. Mai mult, acest canal de Youtube poate fi o sursă de inspirație pentru viitorii specialiști din sectorul terapiilor ABA”, a subliniat Președintele Asociației Dicta.

Proiectul CEStrebuie?! Terapie interactivă după pandemie este derulat de Asociația DICTA și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.980 euro euro, prin programul Active Citizens Fund România, finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.